De migrantenstroom mag leiden tot felle discussies, ze brengt ook tientallen ondernemers extra omzet. Want alle asielzoekers moeten vervoerd worden, eten en slapen.
Met name bij het onderdak kan het gaan om grote bedragen. Een bekende ondernemer als Henny van der Most, wiens imperium in zwaar weer verkeerde, kan dankzij het onderbrengen van honderden asielzoekers in zijn vakantiedorp in Oranje weer ademhalen.
Een andere ondernemer, Dirk Lips, vangt ook migranten op in zijn evenementenhallen, al verdient hij er naar eigen zeggen niets aan.
Andere bedrijven profiteren ook van de instroom, zo blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad (paywall).
Eten, bedden en vervoer
Het Limburgse bedrijf Munkhof vervoert migranten door Nederland. Provinciegenoot Daily Fresh verzorgt onder andere de maaltijden voor 800 asielzoekers in Amsterdam. Cateraar Sodexo werkt in 40 azc’s. Beveiliger Trigion bewaakt in heel Nederland asielzoekerscentra. De Friese beddenfabrikant Avek leverde in Nederland al 25.000 bedden af.
De bouw van het zeer grote azc in Ter Apel kostte 75 miljoen euro en leverde werk op voor honderden mensen in tientallen bedrijven.
Talloze Nederlandse bedrijven zijn inmiddels ook actief in België en vooral Duitsland waar deze 'markt' nog vele malen groter is.
COA groeit
Ook het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) groeit. De organisatie groeide vorig jaar al met zo'n 240 fte naar ruim 1.500 mensen; dit jaar komen er ongetwijfeld ook nog honderden bij. Vuistregel bij azc's is dat op elke 5 vluchtelingen 1 ambtenaar nodig is. Nu er elke week duizenden migranten bijkomen, groeit de werkgelegenheid hard.
Volgens het FD kostte de opvang van migranten de Nederlandse schatkist vorig jaar 740 miljoen euro. Dit jaar is dat ongetwijfeld aanzienlijk meer. Maar het is geld dat voor een fors deel terugvloeit in de Nederlandse samenleving, inclusief het bedrijfsleven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl